Hvorfor vi trenger kvinnedagen

Okei, så jeg er en stor fan av «Paradox-spillene», en serie strategispill som fokuserer på hver sin tidsperiode, og Hearts of Iron IV, som omhandler andre verdenskrig, fikk igår en større oppdatering som het Waking the Tiger og fokuserte på Kina, den kinesiske borgerkrigen og krigen mot Japan. Oppdateringen endret og la til veldig mange ting, men blant dem var at Paradox la til noen historiske kvinner fra tidsperioden og et par «kvinne-relaterte ting», som å la spillere la kvinner arbeide i fabrikker. Du kan lese innlegget her.

Som Cecilie i på Krisemaksimering sa da jeg delte dette der, er ikke spillverdenen akkurat kjent som noen høyborg for likestilling og respekt for kvinner, og kanskje jeg bare ikke besøker disse miljøene ofte nok, men seriøst: det er lenge siden jeg har sett så mange nazister, Trumpkins, menn-som-er-redde-for-kvinner og nettroll generelt på ett sted. Tråden jeg lenket til over satte visstnok omtrent rekord i antall anmerkninger gitt av moderatorene for upassende innlegg, og Steam-komentarfeltet er enda verre. Vet ikke om jeg trenger legge ut utdrag engang, bare les fra start til slutt. Og kommentarene som er igjen er de Paradox ikke slettet. De som ble fjernet var enda verre.

Oppsummert for de som ikke orker/gidder/har tid/kom til denne bloggen for å lese om helt andre ting og er oppgitt over dette innlegget: trollene mener at kvinner ikke har noe å gjøre i dataspill (fordi omtrent bare gutter spiller dataspill, ifølge ett av trollene), spesielt ikke krigsspill, og det er veldig krenkende å ta dem med fordi det helt sikkert er en del av en større «agenda» og fordi det av en eller annen grunn er nedverdigende ovenfor de andre som slåss og bidro under andre verdenskrig. Pluss veldig mange politiske uttrykk jeg ikke engang er helt sikker på hva betyr. «Virtue signalling» går igjen, for eksempel. Feilstavingen av kvinner til «wamen», fra en fyr som gnåler ustanselig om at de hører hjemme på kjøkkenet, er også ganske interessant.

Men i hvert fall: dette var min påminnelse om hvorfor vi trenger kvinnedagen.

For hvis det at noen legger til noen få berømte kvinner i et dataspill er nok til å gjøre mennesker så sinte, opprørte, og krenkede, da har vi en vei igjen å gå.

Reklamer

Anbefaling: Kedi

Tror alle går inn på kattevideoer på YouTube, men hva med å ta den helt ut og se en hel halvannen times dokumentarfilm om katter? Så Kedi med en gårdskollega igår, og ville bare anbefale den som en utrolig koselig film du bare kan slappe helt av og kose deg med. Handler om løskatter i Istanbul og de som lever side om side med dem. Dette er et tema som en lett kunne laget en alvorlig og dyster film om, men Kedi er bare en kosefilm for dyreelskere. Noen ganger trenger du ikke mer enn det 🙂 .

Konseptet høres kanskje litt kjedelig ut, men hele filmen er fantastisk filmet fra start til slutt, og jeg var storfornøyd da jeg gikk ut av kinosalen.

Også plusspoeng for at noen har laget en sånn film som finner sted i Tyrkia akkurat nå. Med alt styret om uro i Tyrkia, og frykt for «de andre» og fundamentalistisk islam, er det deilig å se en film som fremstiller «vanlige tyrkere» og Istanbuls hverdagsliv.

Hvis du har en dårlig dag, eller bare trenger å koble av og nyte en fin og koselig film — se Kedi. Bare ta med klesrulle i tilfelle filmen røyter.

DNTs «oppskrift på et uteår»

Fant denne fine listen over «nyttårsforsetter» fra Den Norske Turistforening, og har bestemt meg for at det er et fint sett med mål for året. Har flere av tingene som mål allerede, som å sove ute og dra på langtur, men det var óg et par ting jeg vurderer å prøve, som å melde meg på et kurs eller en fellestur 🙂 . Har også lyst til å melde meg inn i DNT, men det koster jo over 600 kroner, så blir nok med tanken inntil videre.

En slags plan for 2017:

  • Sove ute. Kjøper sikkert tretelt i løpet av året også — blir bedre enn å sove på bakken i sovepose 😉 .
  • Dra på langturen til Gullbotn. Har vært omtrent halvveis så langt, og gleder meg til å dra hele veien.
  • Dra på flere turer sammen med andre — både med slekt og venner, og kanskje på fellesturer med DNT.
  • Kanskje ta rådet om å feire bursdagen til noen ute i naturen 😉 .
  • Besøke et sted hvor jeg kan ta en dagstur på hesteryggen 🙂 .
  • Mange flere turer med hunden Sash!

Ellers gleder jeg meg skikkelig til turen jeg planlegger med to fra gården en av helgene i slutten av måneden. Planlegger å lage bål, bygge gapahuk med presenning, grille pinnebrød og generelt kose oss. Blir sikkert kjempekoselig 🙂 .

8. mars

Gratulerer med dagen! Tenkte jeg skulle dele denne til de av dere som måtte tvile på at vi trenger denne dagen 😉 . Anbefales!

55 grunner til å være feminist –Marta Breeen

Jeg pleier å svare noe sånt som at for meg handler feminisme om å sette fingeren på strukturer som gjør rammene trangere for oss som mennesker. Alt som utvider disse rammene ønsker jeg velkomment. Alt som innsnevrer dem, opprører meg.

Eller kanskje jeg sier noe slikt: ”Ethvert kommentarfelt under en artikkel om feminisme er et soleklart bevis på at feminismen fremdeles er nødvendig”.

Men jeg opplever ofte at budskapet ikke går helt inn. Ikke alle ser verden med de samme øynene, og derfor legger vi heller ikke merke til de samme tingene.

Denne gangen tenkte jeg derfor å gjøre svaret mitt mer tydelig – og visuelt. So here goes – 55 grunner til at jeg er feminist.